Blogien tekemiseen tarvitaan paljon asiantuntemusta

Suurin osa meistä on varmasti joskus lukenut tai jopa seurannut jonkinmoista blogia. Näitä kirjoittavat ihmiset käyvät kivisen tien menestykseen.

Aloittamiseen on vaihtoehtoja paljon

Kirjallisesti lahjakas ja suustaan nokkela ihminen on kuin luotu blogien kirjoittamiseen. Monien päivittäisten ajatusten, tai tietyn aihealueen naseva kommentointi kaiken kansan kuullen saattaa tyssätä hyvinkin alkeellisen ongelmaan, nimittäin tietotekniikkaan. Tietojärjestelmät, jotka palvelevat koko sisällönhallintaa, on usein blogien tuottajille monen kiven alla. Monet näitä palveluja tarjoavat alustat antavat vain joitakin hallintajärjestelmiä ilmaiseksi, mutta ei kaikkia. Blogien pitäminen on usein työlästä jo senkin vuoksi, että tietotekninen tietämys on tavallisella tallaajalla hyvin pieni. Tämä muodostuu ongelmaksi varsinkin silloin, kun halutaan luoda aidosti helppokäyttöinen, ja omannäköinen blogi, pienellä kustannuksella. Toki ilmaisiakin versioita oman blogin luomiseen on tehty helppokäyttöiseksi, mutta blogin ulkonäköön ei juurikaan tuolloin pääse itse vaikuttamaan. Tähän aiheeseen liittyviä vinkkejä, ja muita bloggaamisen läpikäyneitä kannattaa seurata eri lähteistä. Viime vuosikymmenten aikana alati kasvava avoimen tietämyksen festivaalien teemalauseena onkin, miksi ei? Nykypäivänä meillä on enemmän kuin tarpeeksi tietämystä, laitteistoa ja ohjelmia, jolla voimme hyödyntää myös vanhaa teknologiaa.

Miksi emme siis jakaisi sitä tietoa, jonka itse on metsästänyt monen kiven alta päästäkseen aloittamaan. Miksi ihmeessä jonkun toisen olisi tehtävä tämä sama työ uudestaan. Koska todellinen tarkoitushan on blogin pitämisellä oman mielenkiinnon vuoksi. Se että pääsee avautumaan omia ajatuksiaan, toisten saman henkisten ihmisten kanssa on ehkä jotain, mitä kirjoittaja kaipaa. Tämä niin sanottu henkireikä yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa, ja erilaiset blogit ovatkin kasvattaneet suosiotaan jo parinkymmenen vuoden ajan. Aiheesta paljon kiinnostunut tekee itselleen aikaa, ja kaivaa kokemuksia monelta eri taholta. Tällä tavoin hätiköimättä ja hyvin harkiten menestyneimmät blogit aloittavat tiensä. Blogi on työmäärältään verrattavissa yksityisyrityksen ylläpitämiseen, ja monet näistä ovatkin suuntautuneet tiettyyn alaan, kuten esimerkiksi muotiin, jolloin on tehtävä työtä jo pelkästään ajan hermolla pysymiseen.

Kivinen tie jatkuu myös aloittamisen jälkeen

Ensimmäisen esteen ylitse päästyään, jokainen tuore bloggari saa tehdä työtä sen eteen, jotta hän saisi kävijöitä sivustolleen. Vaikka omalla blogilla olisikin kaikki oleellinen, kuten sen luettavuus, taustat ja kuvat kunnossa, voi olla todella vaikeaa houkutella niitä samanhenkisiä ihmisiä seuraamaan sinun kirjoituksiasi. Blogien räjähdysmäinen suosio on tietenkin nostanut alansa parhaat hyvin tienaaviksi yksilöiksi, ja harmituspuolena tietenkin on se, että alalle on tullut moni rahanahne tuhlaamaan palstatilaa. On vaikea tietenkin erottua joukosta tuhansien nokkelien kirjoittajien joukosta, ja epätoivo meinaa iskeä viimeistään siinä vaiheessa, kun olet kuukauden kirjoitellut bittiavaruuteen ja huutanut kuuroille korville. Ensimmäisenä kirjoittajan on hyvä kiinnittää huomiota paitsi hyvään tekstiin, myös tekstin ulkonäköön ja sen asetteluun. Harvoin tulee miettineeksi, mutta lähestulkoon aina tekstiä luetaan tietokoneelta valkoista taustaa vasten, lähestulkoon mustalla fontilla. Tällä on oma merkityksensä, eikä perusasioiden kanssa kannata lähteä kikkailemaan. Muut väriyhdistelmät rasittavat silmiä varsinkin pidempiä tekstejä lukiessa. Listaksi tämänkaltaisia asioita voi luetella, vaikka useamman kymmenen, kaikki maalaisjärjellä ajateltavia asioita, joihin ei haluaisi törmätä mitään tekstiä lukiessaan. Tämänkaltaisia asioita voivat olla esimerkiksi liian erikoinen fontti, kuvien määrä ja niiden sijoittelu, erilaiset bannerit, mainokset ja niiden häiritsevyys yms. Moni asia on sellainen, joka karkottaa lukijan heti kääntymän kannoillaan, ja tuskin koskaan tulevaksi palaamaan. Kun nämä asiat ovat kunnossa, kannattaa panostaa myös tekstin sisältöön. Millä tavoin tuon aloituksen aloittaa niin, että se koukuttaa heti lukijansa? Mitä kannattaa sanoa tekstin info ruudussa, josta lukija alun perin klikkaa tähän tarinaan? Ja kun nämä asiat ovat kunnossa, sitten vasta on aika keskittyä vielä tuoton hakemiseen, komissioihin, ja muuhun mukavaan epäolennaiseen asiaan. Lukijan on saatava kaikista perusasioista heti oma tärppinsä, tai muuten oma panos on ollut liian heikkoa ja bittiavaruus odottaa.

Menestyneenkin kannattaa pitää kieli keskellä suuta

Vaikka menestyminen olisi jo saavutettu, kannattaa niin menestyneen kuin vähemmänkin menestyneen blogin pitäjän silti muistaa, mitä suustaan päästää. Sillä vaikka toisinaan vahvat mielipiteet toisivat omille sivuille paljon seuraajia ja lukijoita, voi oma kirjoitus osua omaan nilkkaankin. Näin sai kantapään kautta oppia eräs suomalainen kansanedustaja, jonka blogi suljettiin kokonaan rasististen kommenttiensa ansiosta. Kukaan haluaa tuskin lukea tasapaksua kertomusta kenenkään elämästä, joten värikkyys kirjoittamisessa pitää olla jo luonnostaan kirjoittajalla. Kuitenkin tietynlainen yliampuvuus herkkien asioiden käsittelyssä kannattaa muotoilla niin, ettei kukaan siitä pääse suivaantumaan. Tämäkin kansanedustajalle tapahtunut insidentti olisi varmasti päässyt otsikoihin asti ilman, että blogia olisi suljettu. Ajatella, kuinka paljon tuonkaltainen uutinen olisi tuonut lisää lukijoita hänen sivuilleen. Kaikki julkisuus ei välttämättä ole hyvää julkisuutta, sillä varsin roisilla kirjoitustyylillä voi myös kartoittaa jo olemassa olevat lukijat. Omaa tyyliänsä ei kannata vaihtaa kesken kaiken, sillä lukijalla on jo tietyt odotukset seuraavan kirjoituksen suhteen. Toki mielenkiintoa on pidettävä yllä sopivasti, mutta yliampuminen kannattaa jättää blogin ulkopuolelle.